Hoe zit het met droom syncs?

What are these remarkable coincidences while we're asleep?

door Harry Bosma — lente 2019

Verduidelijking van de synchronisatie van dromen

Zeer weinig mensen hebben van een bepaald aspect van dromen reeds weinig gehoord. Uiteraard, met dromen bedoel ik het avontuur die we beleven tijdens onze slaap, waarvan we het wekken niet meer weten. Zonder enige discussie op voorhand, bleek dat mensen wel degelijk dezelfde droom meerdere keren kunnen dromen. Zoals ik het zie, synchroniseren hun dromen. Het doet me denken aan een pendulum van een klok, deze kent ook een gelijkaardige actie. Je kent dit verschijnsel misschien nog niet, dus laat ons eerst beginnen met het prachtige verhaal van de synchroniserende pendulumklokken.

Het verhaal van de pendulumklokken

Ongeveer 350 jaar geleden ontdekte de klokkenmaker Christiaan Huygens dat zijn pendulumklokken automatisch de slingerbeweging van hun pendulum konden synchroniseren. Dit was een geweldige ontdekking. Tot de dag van vandaag, is het nog steeds merkwaardig om dit je in te beelden. Bijvoorbeeld, wanneer klokken allemaal starten op verschillende ritmes, of misschien wel bewegen met een andere snelheid, kunnen ze tóch synchroniseren. Dit betekent dat er een verplaatsing is van de energie tussen de twee klokken, de ene klok vertraagt en de andere versnelt. Huygens noemde dit verschijnsel de ‘sympathie der dingen’. Ik heb hierover geleerd tijdens de fysicalessen in de middelbare school. Vanaf toen zette de aandacht zich om naar hoe snel het licht zich verplaatst met behulp van golven, wat voor menige fysicus interessanter leek. Echter, voor mij leek het synchroniseren van het gedrag van meerdere objecten even interessant, of zelfs meer.

Synchronisaties in dromen

Terug naar het onderwerp ‘dromen’. Wanneer kleine groepen mensen hun dromen uit de nacht delen met elkaar, gebeurt het soms dat hun dromen synchroniseren. Om een voorbeeld te geven, beeld je in dat je aan het dromen bent dat je op een paard rijdt die met zijn drie benen door de lokale winkels loopt. Tot je wederzijdse verbazing, droomt iemand anders exact hetzelfde in dezelfde nacht. Dat is een synchronisatie. Allereerst wil ik melden dat ik het woord ‘sync’, de Engelse vertaling van een synchronisatie, leuk vind omdat het een kort woord is. Ten tweede kan het woord staan voor synchroniteit, maar ook voor synchroniciteit. Ik geloof dat de meesten onder jullie het woord synchroniciteit begrijpen als een ‘betekenisvol toeval’. Dat is perfect. Er kan zelfs nog zoveel meer onder verstaan worden, afhankelijk van hoe geïnteresseerd je bent in Carl Jung, een psycholoog die bekend staat vanwege de term synchroniciteit. Echter, houd ik het zelf bij de vertaling ‘een betekenisvol toeval’.

Synchronisaties bij dromen komen altijd met een vraag. Men vraagt zich altijd af of het een regelmatig toeval is, of dat er een aanzienlijk verschil is qua kans om te zien als betekenisvol. Zelfs wanneer twee dromers zeggen dat ze allebei exact hetzelfde gedroomd hebben, kan er nog steeds gezegd worden dat het simpelweg een toeval was. Sommige thema’s van dromen komen nu eenmaal vaker voor dan andere. Sommige dromen komen zelfs zó vaak voor, dat er op een bepaald moment een koppel van personen hetzelfde dromen. Echter, in het echt zullen mensen eerder persoonlijke dromen hebben.

Wat men dan precies kan verstaan onder de synchronisatie met andere dromers, hangt zodanig veel af van de persoonlijke situaties en achtergronden dat de dromers zelf de enigen zijn die het best kunnen beslissen over die synchronisatie. Dit is exact wat er gebeurt in ‘Dreamers United’, een online platform voor dromers. Hier kunnen dromers zelf beslissen of er al dan niet dromen gesynchroniseerd worden. Als beide dromers gezien worden als personen met een gedeelde droom waarbij het zo merkwaardig is om het een synchronisatie te durven noemen, dan wordt het een synchronisatie op zich.

Het synchroniseren van dromen begrijpen

Dreamers United heeft onlangs de 500ste synchronisatie geregistreerd. Om duidelijk te zijn, dit nummer betreft niet alleen het aantal synchronisaties van dromen, maar ook het synchroniseren van een droom met de werkelijkheid van een andere dromer. Beide worden als hetzelfde gedocumenteerd, het ziet er dan ook hetzelfde uit op het online platform. Vijf van iedere zes synchronisaties betreft exact dezelfde dromen, de overblijvende synchronisaties gaat over het type waarbij mensen zich afvragen of anderen hun bespieden. Echter klinkt dat spannender dan het is.

500 syncs

Om eerlijk te zijn, is het fenomeen van de synchroniserende dromen niet een nieuwe ontdekking. Het systematisch documenteren van de dromen is wel een nieuwe ontwikkeling.

Het ervaren van synchronisaties

Er moeten nog steeds 500 synchronisaties geanalyseerd worden, al kunnen er wel al enkele zaken meegedeeld worden door persoonlijke ervaringen. Synchronisaties gebeuren heel vaak, en net omdat ze zo vaak gebeuren, wordt het moeilijk voor ons om ze te negeren, zelfs wanneer ze een sterk aantal aannames over onze realiteit verstoren. Gelijkaardig aan de pendulumklokken, suggeren de droomsynchronisaties dat er ook enige vorm van communicatie aan te pas moet komen. Energie wisselt waarschijnlijk uit waardoor er op een bepaalde manier een soort van eenheid tot stand gebracht wordt. Het voelt stoutmoedig om dit neer te schrijven. Soms kunnen we het zelf vertellen wanneer een droom de kans heeft om te synchroniseren. Er is gewoon íets in die droom die niet past bij onze persoonlijke manier van dromen. Het is alsof iets extern toegevoegd is aan onze droom. Dat is vaak het deel die gesynchroniseerd is door een andere dromer. Wat eveneens belangrijk is, is dat er ook een verzachtend en aandoenlijk iets is aan het fenomeen van de droomsynchronisaties. Het gebeurt zo verrassend zonder inspanning om deze synchronisaties te ervaren. Ze tonen ons ook dat we niet alleen zijn, zelfs niet – of zal ik zeggen, vooral niet – als we aan het slapen zijn.

Wat meer?

Dit was simpelweg een korte blog om het fenomeen van de droomsynchronisaties in te leiden. Er is nog zoveel meer om te vertellen over de ervaringen van synchronisaties. Denk bijvoorbeeld aan het synchroniseren van meerdere dromers op het zelfde moment. Er is ook meer te vertellen over hoe je moet kijken naar de synchronisaties, denk maar aan de verschillende types van droomsynchronisaties of de sterkte van een synchronisatie. Ook kan er meer verteld en nagedacht worden over wat het precies betekent voor onze eigen ideeën over de wetenschap en onze ideeën over wie we écht zijn.

Commentaar en feedback

Mijn naam is Harry Bosma. We verzamelen dromen op het online platform genaamd Dreamers United. Als je geïnteresseerd bent, kan je dit laten weten of jezelf makkelijk aanmelden. Je kan je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief die ik om de zoveel maanden post, of je kan me volgen op Facebook. Er is op dit moment nog geen commentaargedeelte voor deze blog. Aangezien je waarschijnlijk hier naartoe bent gekomen via een post op sociale media, waarom laat je niet daar een reactie achter?